Wednesday, 4 November 2015

Ajatuksiani blogimaailmasta


Oon pohtinut jo pitkään, että haluaisin kirjoittaa ajatuksiani blogimaailmasta ja nyt luettuani Essena O'Neillin päätöksestä jättää some, päätin tarttua aiheeseen. Monet teistä ehtivät ehkä jo lukea Essenan päätöksestä jättää some, koska hän koki menettäneensä nuoruutensa somelle, epäaidolle maailmalle, joka masentaa. Artikkelit olivat keränneet suomalaisillakin sivuilla paljon kommentteja sosiaalisesta mediasta - puolesta ja vastaan.

On muutamia asioita, joita kuulee sanottavan blogimaailmasta usein, otetaan esimerkiksi  yleisimpänä vaikka tuo epäaitous. Lavastettuja kuvia, pelkkiä onnistuneita otoksia, pelkkää auvoa ja ihanuutta! Tietenkään kenenkään bloggaajan elämä ei ole täydellistä, eikä asunto aina siisti ja vaatteet joka päivä viimeisen päälle mietittyjä. Mutta totta kai blogiin poimitaan arjesta ne kauniit ja kivat asiat, koska nyt rehellisesti käsi pystyyn, kuka jaksaisi katsella kuvia bloggaajasta verkkareissa ja eilisen meikit naamassa, sekasotkusta kämpässä tai valmispizzasta? En minä ainakaan. Mutta minulle ainakin on itsestään selvää, että myös bloggaajat ovat tavallisia ihmisiä, jotka eivät ole täydellisiä. Tietenkin on selvää, etteivät medialukutaidottomat nuoret esimerkiksi tätä tajua. Pitäisikö siis blogeissakin olla varoitusmerkintä? "Saattaa aiheuttaa ulkonäkö-/elämäntyylipaineita." Ei mielestäni. Sen sijaan lapsesta lähtien pitäisi opettaa medialukutaitoa ja kriittistä suhtautumista. Pitää ymmärtää, että julkisen kuvan takana ihan jokainen on ihminen, kuten kaikki muutkin. Sitä paitsi mielestäni bloggaajat saattavat toimia hyvinä roolimalleina siitä, kuinka jokainen pystyy halutessaan tekemään harrastuksestaan ammatin.

Blogit saavat lisäksi usein kritiikkiä siitä, että omaa elämää avataan liikaa julkisuudelle. Monelle bloggaajalle muodostuu yhteisö seuraajista, joille on luonnollista jakaa asioitaan, ja saada tukea verkostolta. Pitää kuitenkin jo blogia aloittaessaan päättää, kuinka paljon elämästään haluaa/voi/saa netissä kertoa ja mitä seurauksia sillä voi olla tulevaisuudessa. Pitää myös olla valmis vastaanottamaan mitä ihmeellisempiä kommentteja tuntemattomilta, sillä valitettavasti totuus on se, että aina löytyy niitä urpoja, jotka tulevat kovin sanoin kritisoimaan tuikituntemattoman ihmisen valintoja ja elämäntyyliä. Loukkaavien kommenttien kirjoittaja on tietenkin aina syyllinen, mutta on hyvä tiedostaa, että kommentteja saattaa olla tiedossa ja miettiä, miten niihin itse pystyy suhtautumaan. Jokainen saa mielestäni päättää ihan vapaasti, kuinka paljon elämästään jakaa muulle maailmalle, kuitenkin ottaen huomioon läheisten toiveet siitä, haluavatko he olla osa julkista elämää.

Somettajia syytellään myös usein siitä, ettei heillä muka olisi ollenkaan elämää netin ulkopuolella ja kuinka arjen hetket menee ohi, kun pitää jakaa niistä kuvia Instagramiin. Nimenomaan sitä somen ulkopuolista elämäähän someen jaetaan ja itse ainakin kiinnitän paljon enemmän huomiota pieniinkin asioihin, kun katson maailmaa esim. sillä silmällä, mistä saisi kauniin kuvan. Aina en tietenkään edes ota sitä kuvaa, vaan se jää muistiin vain mieleeni. Ja jos sitten vaikka haluan ravintolassa kuvan annoksestani Instagramiin, nappaan tietenkin kuvan, laitan kännykän pois ja syön. Kuvan voi muokata ja postata myöhemmin kotoakin. Someaddiktit, jotka eivät oikeasti pysty keskittymään oikeaan elämään, ovat tietenkin asia erikseen, mutta uskaltaisin väittää, että somettajista heitä on silti hyvin pieni määrä. Se, että viettää aikaa somessa, ei siis tarkoita suoraan, ettei osaa nauttia elämästä sen ulkopuolella.

Loppujen lopuksi siis on hyvin paljon omasta itsestä ja asenteesta kiinni, onko some huono vai hyvä juttu. Joillekin se sopii, joillekin ei ja pitäisi oppia itse tiedostamaan, kumpaan ryhmään kuuluu ja missä omat rajat menee. Tarkoitukseni on kai vain sanoa, että en tykkää kuulla yleistäviä, demonisoivia mielipiteitä bloggaamisesta tai somettamisesta, koska fakta on se, että somella on mahdollisuus tarjota niin paljon hyvääkin.

Tämä taisi olla ensimmäinen varsinainen mielipidepostaus tässä blogissa ikinä, olis kiva kuulla teidän mielipiteitä joko aiheesta tai siitä, oliko tämän tyyppinen postaus mistään kotoisin!

2 comments:

 1. Luin kanssa Essenasta aamulla. Sen on kyllä ihan totta mitä sanot että somea voi käyttää hyvään, mutta kuten ihan missä tahansa asiassa elämässä siinä voi käydä huonostikin. Ei pysy ns. terveellisissä rajoissa. Mm kommenttini pointti oli varmasti se että kiva teksti ja puhut asiaa! Meille opetettiin kouluissa netiketti, mutta nykyään tarvittaisiin ehdottomasti tämmönen somelukiopetus.
  Ps. muutenkin niin kovin kiva blogi! Kävin täällä viimeksikin stalkkailemassa että kuka olet naisiasi :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo some on niin vahva juttu (ainakin just nyt) että siihen pitäis kyllä kouluissakin panostaa ihan tosissaan tai ongelmat vaan pahenee.

   Kiitti kommentista ja kehuista!! :)

   Delete

me loves comments